Unde aţi mâncat cea mai bună îngheţată?

Într-un sat parcă uitat de lume, la 700m altitudine, pe versantul estic al muntelui Olimp, acolo am mâncat eu cea mai bună îngheţată din viaţa mea! Printre străduţe înguste, pietruite, aşezate în trepte, printre taverne îmbietoare şi pisici care îşi plimbă trufaşe trupul.

Cu turişti puţini, muzică în surdină, mese şi scaune libere, locuri multe care îţi dezvăluie panorama superbă asupra Golfului Thermaik şi un magazin de suveniruri de unde mi-am cumpărat cu 2.50 euro un inel negru pe care l-am purtat timp de 3 ani şi ceva, zilnic.

Palaios Panteleimonas e numele satului de care m-am îndrăgostit. E un vechi sat de pastori, situat în dreptul mai noului sat Neos Pantelimonas, la 43 de km de Katerini. (puteţi ajunge doar cu maşina personală/închiriată sau într-o excursie organizată de una din agenţiile locale) La un moment dat a fost părăsit, dar în 2003 a fost declarat monument de patrimoniu naţional şi de-atunci a început să renască, cred că acum e mult mai bine populat decât în 2008, când l-am vizitat eu de câteva ori. Casele erau şi atunci restaurate, dar păstraseră arhitectura clădirilor vechi, constructorii fiind obligaţi să păstreze întocmai spiritul satului vechi.

În piaţa centrală, între platani şi lângă biserica Sfântului Panteleimonas, pe partea dreaptă (cum te uiţi la biserică) trebuie să mergeţi şi să comandaţi îngheţată de ananas în fruct de ananas. Sau îngheţata de cacao în fruct de cacao. Sau de lămâie în coajă de lămâie. Vedeţi voi, într-o zi toridă de vară o îngheţată delicioasă, cremoasă, servită în fructul din care provine e pansament curat. :)

(din păcate nu-mi amintesc nici numele tavernei şi nici cât costa îngheţata, dar pot să vă spun că merită toţi banii! :) )

Voi unde aţi mâncat cea mai bună îngheţată din viaţa voastră? Hai să facem o lista lungă a locurilor în care se vinde îngheţată delicioasă, memorabilă!

Inghetata la Roma

1 Comment

  1. Reply
    roryta

    Frate, arata al naibii de bine… :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *