4Gats, un fel de Caru’ cu Bere din Barcelona

De Caru' cu Bere cred c-aţi auzit. ("restaurantul care păstrează nemuritor spiritul Bucureştiului de altă dată")

Dar de "Els 4Gats"? Ei bine, povestea de azi e despre "Els Quatre Gats" sau simplu "4Gats", o cafenea din Barcelona pe care însuşi Picasso o frecventa. E situată pe o străduţă îngustă şi cochetă, Carrer de Montsió, la numărul 3, la doar câteva minute distanţă de Plaça de Catalunya.

oferta city break Barcelona 

Povestea locului e veche, datează de pe la sfârşitul secolului XIX, când Pere Romeu lucra la cabaretul "Le Chat Noir" (Montmarte, Paris). Fiind influenţat de ce văzuse acolo, şi-a dorit să deschidă un restaurant asemănător în Barcelona, cu mâncare la preţuri rezonabile şi un pianist care să destindă atmosfera.

4Gats s-a deschis pe 12 iunie 1897, iar oamenii care mergeau acolo aşteptau ceva mai mult decât o mâncare bună. Totul era spiritual. În 1899, la 17 ani, Picasso a început să frecventeze locul, şi chiar a avut prima lui expoziţie în sala mare. Mai mult, un poster de-al lui era folosit ca să ilustreze meniul. Încet-încet, locul devenea un potrivit loc de întâlnire pentru muzicieni ca Isaac Albeniz, Enric Granados, Lluis Millet, arhitecţi sau designeri precum Gaudi sau Ricard Opisso, ori sculptori ca Julio González.

Până în 1903, când s-a închis (din cauza datoriilor pe care Pere Romeu nu putea să le plătească), restaurantul a fost centrul modernismului în Barcelona. Apoi a fost folosit de Cercle Artístic de Sant Lluc până la începutul războiului civil din 1936. Şi abia mai târziu, în 1989 s-a redeschis şi a devenit ceea ce e în zilele noastre.

Atmosfera este, deci, făra doar şi poate, una de poveste. Singurul lucru care ar putea fi obositor e apropierea meselor: te cam obligă să vezi ce mănâncă şi vecinul tău. :)

Servirea este ireproşabilă: în primul rând, trebuie să ştiţi că e musai să faceţi rezervare telefonică/prin email, fiindcă restaurantul e mereu plin. La telefon veţi fi întrebat în ce limbă preferaţi să fiţi serviţi. În funcţie de asta, vă vor repartiza o masă în aria dedicată limbii respective, ca să fiţi serviţi de un angajat de-al lor cu care să vă înţelegeti cât mai uşor. Nu mai ţin minte exact, dar cred că opţiunile sunt: catalană, castiliană, engleză, franceză.

Meniul îl găsiţi aici, dar fără preţuri. Zilnic, însă, puteţi opta pentru Meniul Zilei, la 15,97 euro + TVA. Sămbăta găsiţi un meniu de 23,90 euro + TVA. Eu vă recomand Meniul Zilei, noi asta am ales şi a fost excelent. Veţi primi un aperitiv, un fel principal, un desert şi apă/vin, pâine. Preţurile nu mi se par mari, din câte am observat eu, pe un prânz în Barcelona dai între 8 euro (fast-food) şi 25 euro, în medie. 

Alegeri personale pe care vi le recomand pentru Meniul Zilei: Crema de verduras con crujiente de ibérico (supă cremă de legume cu jamon), Filete de merluza a la romana con pisto (peşte cu ratatouille), prăjitura cu ciocolată. :) Dar am gustat cam din toate şi n-a fost ceva care să nu mi se pară delicios!

Aşa că, data viitoare când mergeţi în Barcelona, vă recomand o masă la "4Gats".

PS: Se sirve de beber y de comer a todas horas. :) [Pere Romeu, fondatorul]

3 Comments

 1. Reply
  Adriana

  Noi l-am ratat cand am fost anul trecut, dar data viitoare cred ca o sa-i facem o vizita. Rata confiata cu ciuperci suna delicios, plus ca-s curioasa cum o fi desertul „Our 4Gats “pijama” :)

  Dintre restaurantele incercate Espai Sucre mi s-a parut inedit. Nu sa-ti potolesti foamea, ci sa experimentezi.

 2. Reply
  Elena Cîrîc Post author

  Adriana, eu m-am mai indragostit de un restaurant, mexican, trebuie musai sa scriu si despre acela. Am mancat acolo niste preparate, pfff!

 3. Reply
  Adriana

  Pai sa scrii, abia astept sa citesc :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *