Filzmoos, Mecca für balloonists

Articolul de mai jos este scris de Loredana Ionescu, o tânără mămică din Baia Mare, care anul acesta și-a petrecut ziua de naștere la înălțime.

În Austria superioară, în zona Salzburg, în inima regiunii Ski Amade, o foarte mică și pitorească localitate, Filzmoos, e locul în care, an de an în luna ianuarie, are loc un festival al baloanelor cu aer cald la care participă zeci de echipe din întreaga lume. Anul 2014 a debutat cu cea de-a 35-a ediție a acestui festival, BP Gas Trophy, în perioada 11 – 18 ianuarie.

Echipele au ajuns la Filzmoos pe 11 ianuarie, dar festivalul a început duminică, pe 12 ianuarie, și a fost deschis cu o seară a baloanelor când Filzmoos-ul s-a transformat într-o mare scenă pentru un spectacol grandios de sunet, lumină și culoare. Baloanele umplute cu aer au fost ținute la sol pe câmpurile destinate decolării și pe străduțele localității, luminând și colorând cerul senin al nopții (nici el nu era mai prejos, oferind mii de stele și-o lună aproape plină), muzica antrenantă dădea o stare de bine, aerul de poveste fiind completat frumos de mulțimea de oameni, mai tineri, mai în vârstă, copii, deopotrivă bucurându-se de spectacolul oferit, seara încheindu-se cu un foc de artificii desfășurat pe arii de muzică clasică.

În fiecare an se întâlnesc la Filzmoos zeci de echipe de baloniști care iubesc să zboare deasupra Alpilor, decolând tocmai din localitate și beneficiind de condiții excelente pentru zboruri înalte și de lungă durată. Un zbor la Filzmoos durează în jur de trei, patru ore, timp în care balonul urcă la altitudini de 3000 – 4000 m deasupra nivelului mării. Spectacolul oferit de aceste zboruri este unul magnific, vântul este provocator, aerul este tare, pur, și balonul plutește pe deasupra norilor, pe deasupra crestelor albe ale munților, pe deasupra localităților Austriei, deplasându-se, în funcție de direcția vântului, la distanțe destul de mari – câteva zeci de km – de locul decolării.

Filzmoos, situat la altitudinea de aproximativ 1000 m, în Alpi, la poalele masivului Bischofsmütze, e o destinație neaglomerată – un aspect extrem de apreciat – unde se păstrează frumoase tradiții, oamenii de-acolo (în jur de 1500 de locuitori ) trăiesc exclusiv din turism și lucrurile par a merge bine, e o zonă ofertantă atât pentru toate sporturile de iarnă, cât și pentru activități și drumeții de vară, e un loc mic, retras, cochet, fermecător, ideal pentru o vacanță în natură, departe de aglomerație și cotidian. O mică perlă în inima Austriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *