Cu mama în vacanţă. Partea a patra

V-am instigat, acum aproape trei săptămâni, să participați la un concurs și să plecați cu mama în vacanță. Sunt rare experiențele în care, adulți fiind, fiice și mame sau fii și mame ajung să exploreze lumea împreună.

FullSizeRender

Și totuși, dincolo de călătoria în sine, de lucrurile pe care le vezi și le atingi, există acel “împreună” care se creează. O vorbă spune că nu cunoști pe cineva suficient de bine decât dacă ai călătorit alături de el. Nu strică nici să-i redescoperi astfel pe cei pe care îi știi cel mai bine.

Roma cu două fețe

Campo de Fiori (chiar câmpul cu flori, în traducere) este un pătrat de pe lângă Piața Navona care, în timpurile vechi, era un tăpșan înflorit. Și-acum la fel e, dar numai ziua și numai în ghivecele florarilor care colorează piața de diverse întinsă pentru localnici și turiști. E mare viermuială ziua în jurul statuii lui Giordano Bruno, care, ironia istoriei, a ajuns să supravegheze vesela și gălăgioasa tarabageală italiană. Dar, când se îngână ziua cu noaptea, chioșcurile dispar, mașinile de gunoi strâng rămășițele zilei și cârciumarii improvizează terase pentru publicul nocturn. E cel mai cunoscut cartier de distracții al Romei, cu cluburi legendare la care trecătorii n-au acces, cu restaurant și baruri, cu nelipsiții hoți de buzunare ai marilor aglomerații, cu lume împestrițată și vocală, cum numai pe niște străduțe italiene poți vreodată întâlni.

Colosseumul

În filmul La grande belezza, care se ocupă cu marea frumusețe a Romei, protagonistul locuiește vis-à-vis de Colosseum. Acolo e în film, splendoarea romană, dar și loc de cumpănit asupra lumii. Am ajuns cu mama la Colosseum când era închis. Ne-am zgâit pe marginea marii măsele cariate și am văzut unde stăteau spectatorii (până la 80 de mii), am zărit locul în care se luptau până la moarte gladiatorii. Băi de sânge peste băi de sânge au avut loc aici, pentru distracția poporului și gloria împăraților romani.

Colloseum

Astăzi, astea au fost uitate, Colosseumul rămâne cel mai fotografiat, vizitat, admirat monument roman.

Post-scriptum

Eu sunt puțin tristă că Roma mea cu mama s-a terminat. Am împărțit cu voi experiența asta, vă predau ștafeta. Puteți câștiga o excursie cu mama voastră în luna lui mărțișor numai să înscrieţi un text de mulţumire pentru mama voastră aici până pe 8 martie. Nu uitați, toate drumurile, chiar și-ale voastre, duc la Roma.

Cu drag,

Ana-Maria Caia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *