Top 10 lucruri gratis de făcut la Roma

1. Pantheonul e unul dintre locurile de taină ale Romei. De afară pare un templu grec pierdut în lumea romană, din interior, cupola imensă deschide imaginația spre o lume cu împărați și împărătese. Construit inițial ca lăcaș de cult pentru zeii romani, templul a fost ulterior transformat în biserică creștină în 609, iar cupola a fost construită având în vedere Domul din Florența.

Inside Pantheon

2. Basilica San Pietro e lăcașul de cult unde veți înmărmuri de uimire în fața celebrei statui a lui Michelangelo, Pietà. Pentru că intrarea e liberă, înarmați-vă cu puțină răbdare și sperați ca ceilalți turiști să facă același lucru. Ca să evitați cozile, încercați să o vizitați dimineața devreme. Basilica San Pietro e cea mai mare catedrală creștină din lume, iar pe lângă faimoasa sculptură a lui Michelangelo, puteți admira operele lui Bramante, Raphael, Maderno sau Bernini.

Basilica San Pietro Roma

3. Piazza Navona e plină de viață ziua sau noaptea, și mai tot timpul de turiști curioși, dar și de artiști care improvizează diferite spectacole. Seara puteți asculta un concert în aer liber sau admira fântânile baroce. Toate clădirile din jur sunt luminate și rumoarea nu se termină până noaptea târziu.

Piazza Navona

4. Nu ratați nici Biserica Santa Maria del Popolo construită pe locul unde împăratul Hadrian a fost îngropat, mormânt care se spune că era bântuit de Nero. În incintă găsiți câteva lucrări ale lui Caravaggio, Bramante sau Raphael, alături de fresce datând din secolul 15. Dacă sunteți în căutarea altor opere de artă, trebuie să ajungeți și la biserica Santa Maria della Vittoria, unde se poate vedea Extazul Sfintei Teresa, de Bernini.

Piazza del Popolo

5. Ghetoul evreiesc din Roma se află pe malul râului Tibru. Comunitatea evreiască din Roma e una dintre cele mai vechi congregații din lume, datând încă de pe vremea împăraților romani. Locația ghetoului curent datează din secolul 16. Până în secolul 20, evreii au fost izolați de locuitorii Romei și forțați să trăiască separat. Dacă vreți să încercați mâncarea kosher, puteți să vă opriți la unul dintre restaurantele din zonă.

Fountain at the Jewish Ghetto in Rome

6. Fontana di Trevi  proiectată de Niccolò Salvi și definitivată în 1732, e unul dintre locurile cele mai aglomerate din Roma. Era, cel puțin. Acum se află în renovare și va fi definitivată cândva în toamna anului 2015. De data aceasta nu veți mai putea arunca un bănuț, dar veți putea admira de aproape sculpturile impunătoare și fântâna neschimbată de mai bine de 300 de ani.

shutterstock_196272131

7. Sala 1 (Centrul internațional de artă contemporană) e o asociație non-profit înființată de sculptorul Tito Amodei, în locul unei foste basilice. Puteți găsi expoziții de artă contemporană, pictură, arte performative, arhitectură sau muzică. Pe website-ul oficial, www.salauno.com, sunt anunțate expozițiile curente. Locație: Porta San Giovanni 10.

Sala 1

8. Treptele spaniole și o plimbare prin Piazza di Spagnia. În secolul 19 tinerele fete urcau și coborau cele 135 de trepte de zeci de ori în speranța că vor fi alese pentru a fi modelele unor artiști celebri. Chiar și astăzi veți găsi, cu siguranță, tineri care vă pot face portretul în câteva minute.

Piazza di Spagna

9. Cimitirul protestant e cimitirul unde sunt îngropați cei care nu sunt de religie catolică. Printre morminte și sculpturi interesante din marmură, veți găsi mormântul lui John Keats sau pe cel al lui Percy Bysshe Shelley.  Tot aici e unul dintre cele mai vechi morminte, datând din primul secol î. Hr., Piramida lui Cestius.

shutterstock_122460970

10. Puteți face o drumeție pe dealul Aventini, una dintre cele 7 coline ale Romei, sau puteți ajunge înafara orașului, pe Gianicolo, pentru o vedere panoramică deasupra orașului plin cu muzee, catedrale și domurile care se înalță unul mai impozant decât altul.

Rome from Aventine Hill

Nu le-am mai pus pe listă, dar ați putea fura inima cuiva în Roma sau ați putea vedea apusul și răsăritul de pe coama uneia dintre cele 7 coline, așa cum au făcut acum mii de ani Nero, Hadrian sau Antonio. Gratis, desigur. Pentru toate celelalte lucruri există ATM-uri, carduri și schimburi valutare :-)

Dacă vă programați concediul în așa fel încât să prindeți ultimul weekend din lună la Roma, intrarea la Vatican și muzeele Vaticanului este liberă. Muzeele de stat din Roma pot fi vizitate gratis în prima duminică a lunii. Alegeți-vă perioada de călătorie și rezervați-vă un loc la geam, în avion, chiar acum pentru că în luna martie beneficiați de o reducere de 15 euro pentru orice bilet de avion cumpărat cu destinația Roma, doar pe www.paravion.ro.

Citeste cele mai noi articole de calatorie pe blogul Paravion www.blog.paravion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *