Dăruiește-i mamei tale o călătorie. Top 5 texte memorabile

Dintre cele două mii de texte înscrise în concurs, doar unul a fost câștigătorul marelui premiu, o excursie la Roma pentru 2 persoane: Anca Vancu va pleca alături de mama ei la Roma într-un citybreak de poveste.

Colosseum

Cum niciodată nu reuşim însă să ne oprim la un singur text care să ne placă, dintre cele două mii de texte înscrise, am alcătuit şi un top 5 al textelor care au ajuns pe listele finale ale juraților concursului lansat de Paravion:

„”Sto pensando a te”. Printre scrisorile și vederile unui alt secol, rămășițe ale tinereții mamei, stau amestecate câteva plicuri și cărți poștale primite de la Claudio, un italian cunoscut în anii ’80, în timpul unei călătorii cu trenul prin România. Eu aveam deja câțiva ani, mama era o femeie care își creștea singură copilul în colțul de țară în care primise repartiție ca profesoară: un sat în care făcea naveta zilnic mergând pe jos cei câțiva kilometri care îl despărțeau de oraș. Claudio străbătea România cu trenul și, la întrebarea lui ”Do you speak english?”, mama s-a lăudat singură că ea vorbește italiana (deși nu vorbea chiar atât de bine), doar ca să i se răspundă cu foarte mult entuziasm ”Ma io sono italiano!”. În timpul vacanței de anul trecut am întrebat-o despre Claudio și mi-a răspuns neașteptat de rezervată. A fost un prieten, poate mai mult decât atât, însă în cele din urmă a rămas doar o amintire. Prietenia lor a durat câțiva ani până când evidența existențelor lor atât de diferite s-a interpus între ei. Ce ar fi putut spera o femeie dintr-o țară ca România acelor ani, cu un copil de crescut singură, fără posibilitatea de a călători în afară, de la un bărbat ca Claudio, regizor la Roma și având tot viitorul înaintea sa? Ar fi putut spera totul sau nimic, în funcție de cât curaj sau încredere sau speranță ar fi avut în ea însăși și în omul întâlnit. Vederile și scrisorile veneau de la Roma, firește, iar scrisul elegant de pe spatele lor o asigurau că se gândește la ea. Dar și la mine, ”la bambina”. ”Aș vrea să îi trimit o vedere!”, mi-a spus mama în timp ce ne plimbam prin Saint Malo. Își dorise foarte mult să viziteze Roma în prima ei călătorie în străinătate, însă eu îndreptasem planurile în direcția Franța, iar Roma rămăsese pentru un alt ”cândva”. Am râs amândouă de ideea cu vederea. Ce bucurie să te poți gândi la trecut astfel. Să existe o ”Roma” undeva.” (Anca Şerban)

„Pentru că m-am ocupat suficient să-i stric toate vacanțele în care am plecat împreună, ba bînd din greșeală niște clor dintr-o sticlă, în tren, ba făcînd oreion la mare, ba ascunzîndu-mă în podul cabanei, la munte, și dispărînd jumătate de zi. Ar fi timpul să se bucure și ea de o vacanță liniștită, mai ales că am mai cresut și eu între timp :)”  (Luiza)

„Mama a spus că nu e nici o deosebire între un om care nu a părăsit niciodată locul în care s-a născut și un condamnat la închisoare pe viață, așa că mi-a sprijinit mereu plecările. În replică, aș vrea să îndrept paradoxul meleagurilor despre care le-a vorbit altora atâția ani în școală, dar pe care nu le-a călcat până acum. Pentru că un om de o inteligență sfredelitoare, de un echilibru uluitor și de o eleganță ieșită din comun merită, după mult timp, o vacanță într-un loc pe măsura sinelui.” (Lucreția)

„Mama mea merita o vacanta la Roma pentru ca prima carte pe care mi-a citit-o a fost Quo Vadis si nu voi uita niciodata stralucirea din ochii ei atunci cand povestea despre Roma.” (Mairene)

„Castigarea unei vacante ar fi, poate, singurul lucru care ar convinge-o acum sa plece cateva zile departe de casa si de cele 2 bunici betege. Din punctul meu de vedere, mama merita cu varf si indesat o pauza. Viata ei din ultimii doi ani o vad ca pe scenariul dramei intitulate “Lupta pe 5 fronturi”, starring sotul plecat brusc dintre noi, soacra suferinda de Alzheimer, mama imobilizata de mai bine de 2 luni la pat, fiul neatent si fiica ratacitoare, plecata la 200 km distanta de casa. Pentru toate datile in care ne pune pe noi toti ceilalti pe primul loc, merita sa ocupe si ea locul I.” (Elena C.)

Să aveți parte de călătorii cât mai frumoase alături de oamenii dragi vouă. Umpleți lumea cu amintiri și cu zeci de zboruri. Continuați-vă escapadele, vacanțele neprevăzute și citybreak-urile și pregătiți-vă să începeți cu bine sezonul vacanțelor de vară pe paravion.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *