Ce vezi şi ce mănânci în Funchal

Urmăriți un top al celor mai importante atracții turistice din Funchal filmate și fotografiate în urmă cu două săptămâni de trimișii Paravion în Madeira. Imaginați-vă pentru câteva minute cum ar fi să ajungeți în piața cu o mie de culori și arome sau cum ar fi să vă plimbați cu telecabina peste un oraș unde munții întâlnesc Oceanul în cea mai firească combinație. Dacă iubiți grafitti-urile și arta stradală atunci veți fi cucerit de Centrul Vechi al orașului transformat de artiștii locali într-o operă de artă în schimbare.

DSC_8179

Ce vezi?

1. Piața locală din Funchal e unul dintre cele mai pitorești locuri din centrul orașului, datorită vânzătoarelor îmbrăcate în port tradițional colorat, dar și localnicilor care își fac cumpărăturile în ritmul lor. Veți găsi zeci de feluri de flori exotice și sortimente de fructe și legume, iar lângă scări piața cu pește proaspăt prins în Atlantic.

2. Centrul vechi din Funchal a fost transformat într-o atracție turistică cu ajutorul artiștilor locali. Aceștia au fost invitați să picteze sau să transforme creativ ușile de lemn ale unor clădiri lăsate în paragină de pe Rua Santa Marta, dar și de pe alte străduțe din cel mai vechi cartier din Funchal. Astăzi, Centrul vechi al orașului îți lăsă impresia unei galerii de artă în aer liber.

 

3. Fortăreața São Tiago e situată în centrul istoric al orașului Funchal și potrivit mărturiilor istorice a fost definitivată la începutul secolului 17, fiind proiectată de Mateus Fernandes (III) și modificată Jerónimo Jorge. Din 1992 Fortăreața a fost transformată în Muzeul de Artă Contemporană din Funchal. 

4. Biserica Lady of Monte, construită în stil gotic, este un loc de pelerinaj important pentru locuitorii insulei. În luna august are loc principala festivitate religioasă dedicată protectoarei insulei Madeira, iar credincioșii vin aici pentru a se ruga. Tot aici se află și mormântul Împăratului Carol I.

5. Plimbarea cu telecabina peste Madeira durează 15 minute, punctul de pornire e Centrul Vechi al orașului Funchal, iar telecabina urcă până la 560 m. Priveliștea panoramică deasupra orașului e de-a dreptul spectaculoasă și e un prilej perfect pentru a studia căsuțele tradiționale împrăștiate prin văile Madeirei.

Ce bei şi ce mănânci?

1. Bei poncha, băutura tradiţională a insulei. Licoarea e un amestec delicios cu suc proaspăt stors de fructe (maracuja, adică fructul pasiunii, e cel mai delicios), miere de albine şi alcool tare, iar de regulă se serveşte împreună cu alune. Noi am încercat-o în centrul vechi din Funchal, într-un băruleţ din Camara dos Lobos şi în Taberna da Poncha, o tavernă din Serra de Água unde se zice că-i cea mai bună

Poncha

2. Peşte Espada cu banane coapte şi sos dulce-acrişor de fructul pasiunii şi budincă din acelaşi fruct la Forte S. Tiago. Un pont, prima dată când încercaţi Espada, comandaţi-l preparat foarte tradiţional, cel mai bine dat prin pesmet şi prăjit. Combinaţia de mai sus s-ar putea să fie mult prea neobişnuită pentru prima dată.

Esapada

Budincă

3. Ton la piscinele naturale din Porto Moniz. La el acasă, tonul are un gust complet diferit de cel pe care-l consumăm la conservă, nici nu te prinzi că-i peşte. Dacă nu doriţi să vă ameţiţi cu vin, merge bine cu un suc local de fructul pasiunii. Seamănă cu Fanta, dar pişcă mai gustos.

Ton

4. Espatada şi budincă cu jeleu de fructul pasiunii la restaurantul hotelului Quinta das Vistas Palace Gardens. Fel tradiţional, espatada se serveşte într-un mod deosebit: pe marginea mesei se propteşte o suliţă de fier, de care se agaţă crengi de dafin cu carne de vită gustoasă pe ele. Vine cu mămăliguța prăjită, tăiată în cuburi, salate şi cartofi prăjiţi.

Espatada

jeleu

Urmăriți mai multe clipuri pe canalul Youtube Paravion. Fugiţi câteva zile departe de casă, în Madeira vacanţele încep de la 455 € pentru 4 zile. Aflaţi detalii aici.

“Prelungeşte-ţi vara" e o campanie Paravion şi TAP Portugal prin care vă invităm să vă prelungiți orizonturile de vacanță și vară pe tot parcursul anului şi să descoperiți cele mai populare destinaţii TAP Portugal prin fotografii, clipuri şi poveşti culese chiar de la faţa locului. Călătoria în Madeira s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Upgrade Travel & DMC. Consultaţi cele mai bune oferte pentru  bilete de avion și vacanţe în Madeira. 

Portugalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *