Fado, despre melancolia portugheză

Ritmuri tânguitoare și melancolice se aud pretutindeni în Portugalia. Așa te molipsești de muzica fado și o asculți chiar și după ce te-ai întors acasă pentru că te poartă, vrei nu vrei, prin doruri indefinite, povești de dragoste, pasiuni, pierderi și nostalgii al căror motiv nu-l cunoști. E ceea ce portughezii descriu cel mai bine printr-un cuvânt intraductibil în alte limbi: saudade, o stare specifică sufletului portughez. Asta poate înseamna​ melancolia sau nostalgia a ceva ce ai pierdut, a ceva ce nu ai avut sau care nu ți se va întâmpla niciodată. Originile muzicii fado sunt incerte, cei mai mulți spun că își are rădăcinile în muzica tradițională portugheză, cărora i se adaugă influențe africane, arabe (ale maurilor) și chiar braziliene. Alți experți spun că muzica fado e legată de navigatorii portughezi și de cântecele născocite de ei pe corăbii în mijlocul apelor, departe de țărmurile Lisabonei.

DSC_9358-2

Cert este că muzica fado a prins rădăcini în Lisabona, la sfârșitul secolului 18, în cartierele muncitorești Alfama și Mouraria. Amalia Rodrigues e cea mai iubită interpretă de muzică fado în Portugalia, tot ea este solista care a purtat muzica fado peste tot prin lume, din Europa până în Statele Unite ale Americii și America de Sud, ba chiar a avut concerte și în Japonia. Solista a murit în 1999, iar portughezii au decretat atunci zi de doliu național.

Astăzi, una dintre cele mai iubite soliste de muzică fado e Mariza care a avut numeroase concerte peste tot în lume, inclusiv în România.

"Clube de Fado" e unul dintre localurile cu tradiție ale Lisabonei și se găsește în apropierea Catedralei Sé. Aici au poposit și trimișii speciali Paravion în Portugalia, care au apucat să o prindă pe cameră pe una dintre solistele care a cântat. 

"Clube de fado e unul din cele mai iubite locuri unde se ascultă fado, posibil datorită proprietarului, chiar domnul din imagine, care acompaniază soliștii în fiecare seară. O lumină roșie aproape paralizează publicul deîndată ce artiștii intră în încăpere și timp de 3 cântări, toată lumea e sub vraja muzicii despre dragoste, trădare și dor. E abia a treia zi și simt că îmi pică fața de oboseală, dar nu prea poți să porți pică unor lucruri atât de frumoase." – Alexandra

“Prelungeşte-ţi vara" e o campanie Paravion şi TAP Portugal prin care vă invităm să vă prelungiți orizonturile de vacanță și vară pe tot parcursul anului şi să descoperiți cele mai populare destinaţii TAP Portugal prin fotografii, clipuri şi poveşti culese chiar de la faţa locului. Călătoria în Lisabona s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Oasis Travel. Consultaţi cele mai bune oferte pentru  bilete de avion și vacanţe în Lisabona. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *