Porto, o plimbare într-un oraș misterios

Al doilea cel mai mare oraș din Portugalia e împins chiar pe coasta de est a Oceanului Atlantic. Nu știi sigur la ce să te aștepti odată ajuns aici. Porto e un oraș auster la prima vedere, care a ratat modernizarea metropolelor europene. Iar asta îi oferă o aură aparte.

DSC_0329

La-nceput de toamnă, trimișii Paravion au hoinărit o vreme prin Porto, și au câteva recomandări cu locuri care trebuie văzute. Și un sfat: trebuie să vă pierdeți în Porto, măcar pentru câteva ore ca să puteți descoperi arta urbană, și în mod particular graffiti-urile. Le vezi pe zidurile clădirilor, de parcă un război de guerrillă artistică ar fi în plină desfășurare. Și într-o anumită măsură chiar așa se întâmplă pentru că în Porto artiștii stradali au o foarte mare libertate. Un loc de văzut? Lapa Metro Station.

Începe turul orașului cu o plimbare pe podurilor întinse deasupra râului Duoro, și vizitează pe rând bisericile baroce, plimbă-te pe străzile întortocheate și descoperă frumoasele clădiri portugheze.

DSC_0788 porto

Unul dintre cele mai surprinzătoare locuri, e Centrul Vechi al orașului format din mai multe districte. Districtul Ribeira e cunoscut pentru ruinele clădirilor din perioada romană și casele tradiționale din secolul 19. Piețele se întind în toate direcții, terasele sunt pline ochi de primăvara până toamna târziu, și vinul port se consumă în cantități neștiute de nimeni. Tot aici poți vizita Catedrala Se, începută în secolul 12, și modificată masiv în secolul 18, ori Muzeul Portughez de Fotografie, cu expoziții permanente și temporare de fotografie. În Baixa, e Piața Bolhao de fructe, legume și pește, cu localnici foarte prietenoși.

De partea cealaltă a râului Duoro, în Ribeira de Gaia poți vizita Biserica Sao Francisco și Clădirea Bursei. De ce merită văzută cea din urmă? Pentru că poți descoperi una dintre cele mai impresionante încăperi arabe din Portugalia, cu un design inedit.

DSC_0298 s francisco church

La vest de centrul orașului e cartierul Boavista, cu Muzeul de Artă Modernă și Casa muzicii, deschisă în 2001, când Porto a fost Capitala culturală a Europei.

Incheie-ți city break-ul cu o plimbare pe Podul Luis I, de unde poți admira clădirile îngrămădite de pe dealurile Ribeirei, acoperite cu teracotă în nuațe cărămizii și galbene.

Iar dacă vrei să vezi valurile Oceanului izbindu-se de țârm, urcă-te într-un tramvai și mergi spre nord de Râul Duoro, la Foz. Tot aici sunt și câteva restaurante cu priveliști deosebite și mâncăruri delicioase.

 

“Prelungeşte-ţi vara" e o campanie Paravion şi TAP Portugal prin care vă invităm să vă prelungiți orizonturile de vacanță și vară pe tot parcursul anului şi să descoperiți cele mai populare destinaţii TAP Portugal prin fotografii, clipuri şi poveşti culese chiar de la faţa locului. Călătoria în Porto s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Oasis Travel. Consultaţi cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri și vacanţe în Porto. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *