5 proiecte de Zaha Hadid pe care orice iubitor de arhitectură ar trebui să le vadă

Zaha Hadid a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți ai ultimelor decenii, proiectele sale fiind ușor recognoscibile prin structurile curbate și ideile inovatoare. Arhitecta de origine irakiană a fost prima femeie care a câștigat Premiul Pritzker pentru arhitectură, unul dintre cele mai importante premii din domeniu. S-a stins ieri, la vârsta de 65 de ani, iar în urma ei rămân zeci de clădiri și sute de proiecte conceptuale, edificii sau poduri care se încovoaie și arcuiesc aproape utopic într-un decor urban futurist. Iată câteva dintre cele mai inedite proiecte Hadid, pe care le puteți vedea în timpul unei călătorii în afara ţării.

1. MAXXI – Roma, Italia

shutterstock_340592138

Sursă foto: Nattakit Jeerapatmaitree / Shutterstock.com

Muzeul Național de artă a secolului XXI e unul dintre spațiile urbane din Roma care adună din ce în ce mai mulți localnici și turiști, atrași, în primul rând, de spațiul futurist al muzeului, dar și de instalațiile și expozițiile artiștilor contemporani. Clădirea proiectată de Hadid a fost definitivată în 2010 și a câștigat Premiul Stirling al arhitecților londonezi.

2. Centrul Acvatic – Londra, Marea Britanie

shutterstock_188368241Sursă foto: Ron Ellis / Shutterstock.com

Construcția Centrului acvatic olimpic a început în 2008 și a fost definitivată în 2011 cu ocazia Jocurilor Olimpice ținute în Londra în același an. Clădirea are un aspect inedit care amintește de apa în mișcare. Astăzi, centrul este folosit de mii de londonezi. 

3. Bridge Pavilion – Zaragoza, Spania

shutterstock_176688269Sursă foto: tomtsya / Shutterstock.com

Același element acvatic a fost însumat și în designul Podului pavilion din Zaragoza, construit deasupra râului Ebro. Spațiul e folosit astăzi pentru diferite expoziții și instalații, dar și ca pod de legătură folosit de pietoni.

4. Opera Guangzhou – Guangzhou, China

shutterstock_88511233

Sursă foto: Pan Xunbin / Shutterstock.com

Clădirea Operei Guangzhou păstrează structurile curbate pentru care Hadid este recunoscută și nu se înalță pe verticală așa cum se întâmplă cu celelalte clădiri dimprejur, ci se apropie mai mult de nivelul mării, ca și cum ar fi fost rezultatul erodării și netezirii apei, așa cum spunea arhitecta însăși.

5. Podul Sheikh Zayed – Abu Dhabi, Emiratele Unite Arabe

shutterstock_94285999Sursă foto: Shutterstock.com

Definitivat în 2010, Podul Sheikh Zayed imită structura dunelor de nisip și atinge o lungime de peste 800 m într-un proiect arhitectural  complex. Cel mai bun moment să admiri podul futurist e după lăsarea serii când luminile scot în evidență detaliile arhitecturale.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *