Fă un popas într-una din cele 500 de podgorii din regiunea vinurilor spaniole La Rioja

Poate că ai auzit de Toscana, Burgundy sau Bordeaux, dar e mai puțin probabil să fi auzit de vinurile de La Rioja, deși Spania e al treilea cel mai mare producător de vinuri din Europa, după Franța și Italia. Situată în partea nordică a Spaniei, regiunea vinurilor spaniole e aproape neschimbată de sute de ani și ascunde între văile sale clădiri medievale și mânăstiri protejate Unesco, dar și peste 500 podgorii care te vor îndemna să îți faci provizii serioase la întoarcere. Dacă optezi pentru un city break la Madrid sau o vacanță în Spania, poți opta pentru o excursie de o zi (cel puțin) la poalele Munților Cantabrian, în regiunea La Rioja. O să descoperi o zonă de vis cunoscută de prea puțini turiști.

shutterstock_240754468Logrono, La Rioja (sursă foto: Shutterstock.com)

Cea mai bună perioadă pentru a vizita regiunea La Rioja e la începutul verii sau la sfârșitul lunii septembrie. La finalul lunii iunie, localnicii îl sărbătoresc pe Sf. Petru și fac cantități impresionante de mâncare. Tot atunci are loc și bătălia anuală cu struguri roșii, cunoscută drept Festivalul vinului din Haro (28-30 iunie). Iar în lunile septembrie-octombrie se culeg strugurii, așa că ai putea opta pentru un sejur în Spania în timpul recoltei, când satele și podgoriile sunt la fel de animate.

shutterstock_210587755La Rioja, Spania (sursă foto: Shutterstock.com)

Cele mai cunoscute vinuri de Rioja sunt cele roșii, așa că merită să încerci o sticlă păstrată în pivniță pentru câțiva ani. Printre cele mai cunoscute podgorii care asigură degustări de vinuri se numără Marqués de Riscal , Lopez de Heredia, Muga, Vivanco sau Ysios. Te poți opri la oricare dintre ele.

Din Madrid faci aproximativ 3h30m cu trenul și 4h cu autobuzul. Iar dacă vrei să rămâi în regiunea La Rioja, poţi căuta cazare la un hotel care se află chiar în mijlocul podgoriilor de viță de vie. Nu e un mod mai plăcut să îți începi ziua decât trezindu-te într-o liniște deplină.

shutterstock_153347438

Ysios, Laguardia (sursă foto: Alberto Loyo / Shutterstock.com)

Și pentru că un vin bun trebuie să însoțească o masă la fel de reușită, în La Rioja experiența culinară e completă, toți cei care au ajuns în satele de sub Munții Cantabrian spun că mâncarea e foarte gustoasă, mai accesibilă ca preț și mai variată decât în oricare altă parte a Spaniei. În 2012, orașul Logrono a câștigat premiul de capitală culinară a Spaniei. Așa că ai toate motivele să ajungi acolo. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *