5 festivaluri de film la care ar trebuie să ajungi cel puțin o dată

 

Tot mai mulți turiști sub 35 ani aleg un city break sau un sejur de câteva zile în timpul căruia merg la un concert al artistului preferat sau la un festival de muzică. La fel de bine, ai putea combina următorul city break sau vacanță cu un festival de film. Pe lângă filmele în premieră pe care poți să le vezi dacă ești cinefil, atmosfera din timpul festivalurilor e cu totul magică oriunde ai ajunge. Ce zici, te-ar tenta?

Festivalul Internațional de film de la Veneția

shutterstock_365170193Veneția ( sursă foto: taniavolobueva / Shutterstock.com)

Festivalul de film de la Veneția e cel mai vechi festival de acest gen din lume, și cu siguranță unul dintre cele mai importante festivaluri din industria cinematografică. Încă mai ai timp să îți cumperi bilete de avion București-Veneția ca să prinzi câteva proiecții la cea de-a 73-a ediție. Festivalul Internațional de film de la Veneția din 2016 începe în 31 august și se încheie în 10 septembrie.

Festivalul Internațional de Film din Toronto

shutterstock_84600904Toronto (sursă foto: ckchiu / Shutterstock.com)

Nici bine nu se termină Festivalul Internațional de film de la Veneția, că în 8 septembrie la capatul celălalt al Oceanului Atlantic începe Festivalul Internațioanl de film de la Toronto, unul dintre cele mai importante evenimente din America de Nord, la fel de important precum Sundace, un festival de film indie, cu o listă impresionantă de filme experimentale și documentare. Nu se merită să mergi în Toronto doar pentru Festival, având în vedere distanțele, dar dacă te afli în zonă, merită să te oprești și tu la cel puțin o proiecție de film. La începutul lunii septembrie orașul se umple de vedete.

Festivalul Internațional de film de la Cannes

shutterstock_419761720Cannes, 2016 ( sursă foto: taniavolobueva / Shutterstock.com)

Și pentru că tot veni vorba de vedete, niciun alt festival nu se compară cu Festivalul Internațional de film de la Cannes, cel mai elegant și extravagant eveniment de acest fel din lume. E destul de greu să prinzi un bilet la proiecțiile de gală, dar poți să îți găsești un bilet la una dintre proiecții, dacă te interesezi din timp. Ca să ajungi la Cannes, îți poți cumpăra bilete de avion București-Nisa, iar din Nisa faci doar o oră până la Cannes, cu autobuzul. Festivalul de film de la Cannes 2017 se va ține în perioada 17-27 mai. 

Festivalul Internațional de film de la Berlin

shutterstock_260964575Berlin (sursă foto:  magicinfoto / Shutterstock.com)

În lumea filmului, Berlinala e unul dintre cele mai importante evenimente de acest fel când vine vorba de stabilirea noului val de filme și topurile celor mai provocatori regizori. Festivalul de film are loc în luna februarie, iar în 2017 se va desfășura în perioada 9-19 februarie. Ai timp suficient să îți planifici un city break în Berlin sau să îți achiziționezi biletele de avion. 

Festivalul Internațional de film Transilvania

shutterstock_234206212Cluj-Napoca (sursă foto: Radu Bercan / Shutterstock.com)

Festivalul Internațional de film Transilvania e, cel puțin după nume, fratele mai mic al TIFF Toronto. Deși nu e unul dintre cele mai importante festivaluri de acest fel din Europa, festivalul care se ține în fiecare an la Cluj e cel mai mare din România, iar în cele 10 zile de festival atmosfera din Cluj e mai mult decât boemă. Cum companiile aeriene au introdus numeroase zboruri low-cost spre Cluj-Napoca, ai putea ajunge și tu la TIFF în 2017. Festivalul ține 10 zile, și începe în ultimul weekend din luna mai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *