Cele mai frumoase muzee din Europa

În Europa se află unele dintre cele mai importante muzee din lume, în interiorul cărora vei găsi colecții impresionante de artefacte grecești, romane sau egiptene, artă veche și artă modernă, și unele dintre cele mai importante documente ale civilizației din Antichitate și până în epoca modernă. Ce-ar fi să le descoperi într-unul dintre city break-urile viitoare?

shutterstock_261270473Interior, Luvru (sursă foto: MarKord / Shutterstock.com)

Muzeul Luvru (Louvre Museum) e cel mai vizitat muzeu din lume, având anual peste 9.000.000 de vizitatori. Ca să explorezi coridoarele cu artă și să studiezi picturile celebre precum Mona Lisa sau Venus din Milo, ai nevoie de mai mult de o zi. Așa că e important să îți planifici din timp, ce anume vrei să vezi neapărat și poate chiar să te oprești doar într-un aripă a clădirii. Muzeul e deschis de luni până duminică, cu excepția zilei de marți, când muzeul este închis. Miercuri și vineri Luvru are program prelungit, până la ora 21:45. Intrarea costă 12 euro. 

shutterstock_329592821Sursă foto:  Slawomir Kruz / Shutterstock.com

Muzeul Britanic (British Museum) e unul cele mai importante muzee din lume dedicat istoriei și civilizației, și a fost deschis în Londra la jumătatea secolului 20. Printre cele mai importante exponate se numără artefactele egiptene, grecești și romane, colecții impresionante de mumii egiptene, dar și manuscrise și bijuterii adunate de pe mai multe cotinente. British Museum e deschis zilnic, între orele 10:00-17:30, iar vinerea e până la ora 20:30. Intrarea e gratuită, dar trebuie să plătești pentru anumite expoziții temporare. Dacă ajungi într-un city break în Londra și ești pasionat de picturi vechi, atunci trebuie să te oprești Muzeul Galeriilor Naționale care gâzduiește o colecție impresionantă de picturi începând cu secolul 13. Dacă preferi arta modernă și contemporană, atunci ai putea opta pentru Muzeul de artă Tate Modern (Tate Museum) vizitat anual de milioane de turiști, mai ales pentru operele de artă din secolul XX ale unor artiști celebri precum Dali, Picasso sau Rothko.

shutterstock_90728227Muzeul Britanic (sursă foto: nito / Shutterstock.com)

Muzeul Național de Arheologie din Atena e cel mai important muzeu din lume când vine vorba de colecțiile de artă antică și preistorică grecească, adunând peste 10.000 de exponate, dar și documente antice rare sau cărți de colecție care au stat la baza civilizației moderne. Muzeul e deschis de luni până duminică, de la 9:00 – 16:00, și are program prelungit în zilele de luni. Intrarea costă 7 euro. Un al doilea muzeu pe care nu ar trebui să-l ratezi dacă ajungi într-un city break în Atena e Muzeul Acropole, construit chiar pe un sit arheologic, îți dă impresia că poți vedea în trecut doar privind podeaua de sticlă. Muzeul e deschis de luni până duminică, cu program prelungit vinerea. Intrarea costă 5 euro.

shutterstock_373198279Muzeul Acropolis, Atena (sursă foto: SIAATH / Shutterstock.com)

Muzeele Vaticanului, Vatican sunt o oprire obligatorie pe care trebuie să o faci atunci când zbori spre Roma, fie doar și pentru a observa Capela Sixtină. Muzeele Vaticanului adună laolaltă o colecție importantă de artă occidentală, dar și sculpturi vechi de mii de ani sau artefacte egiptene. Muzeele Vaticanului sunt deschise, în general, de la 9:00-18:00, de luni până sâmbătă. Programul variază în funcție de sezon. În afara de ultima duminică din lună când intrarea e gratuită, în celelalte zile de dumincă accesul nu este permis. Intrarea costă 16 euro.

shutterstock_84919057Sursă foto: khd / Shutterstock.com

Muzeul Guggenheim, Bilbao e unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, în primul rând datorită arhitecturii cu totul inedită, care face din clădire o operă de artă în sine. Muzeul spaniol găzduiește lucrări de Andy Warhol sau Rothko, dar și alte lucrări importante de artă din secolul 20, precum și expoziții temporare pe care le poți urmări aici. Muzeul e deschis de luni până duminică, între orele 10:00-20:00, iar intrarea costă 16 euro.

shutterstock_336073496Sursă foto: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Ce alte muzee din Europa sau din lume ți-ai propus să vezi în vacanța viitoare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *