Ce ai voie să iei și ce e interzis să ai în bagajul de mână

Calatorii cu bagaj de mana bilete de avion

În ultimii ani, tot mai mulți turiști călătoresc cu avionul doar cu un bagaj de mână, atunci când pleacă într-o vacanță city break sau aleg bilete de avion low-cost. Când zbori low-cost, trebuie să plătești în plus pentru un bagaj de cală, așa că dacă nu ai nevoie de foarte multe lucruri, ar fi mai bine să călătorești light? Ca să zbori fără griji, citește câteva recomandări și sfaturi în legătură cu obiectele pe care le poți transporta în bagajul de mână și află care sunt obiectele interzise pe care nu trebuie să le ai în bagaj!

1. LICHIDELE sunt o bătaie de cap pentru fiecare turist care a zburat cel puțin o dată cu avionul. În bagajul de mână ai voie să ai produse lichide (creme, șampon, gel, pastă de dinți, parfumuri etc.) în recipiente individuale care nu depășesc 100 ml. Poți pune în bagajul de mână recipiente lichide a câte 100 ml de până la 1 litru. Potrivit noilor reglementări, produsele lichide trebuie să fie în pungi de plastic sigilabile. Familiile care călătoresc însoțiți de copii sub 2 ani au voie să depășească limita de 1 litru – dar produsele lichide dedicate copiilor trebuie păstrate în recipiente de 100 ml/ fiecare într-o pungă de plastic resigilabilă. Poți să îți cumperi suc, apă și alcool din duty-free pe care ai voie să le iei cu tine în avion, după ce ai trecut de controlul de securitate.

2. NU ai voie să transporți în bagajul de mână arme de foc și arme albe sau obiecte contondente (crose, bâte) care pot provoca răni (și nici pistoale de jucărie sau care imită arme reale!), nici obiecte tăioase cum ar fi bricege, bisturie sau cuțite. Nu poți transporta în bagajul de mână substanțe inflamabile și explozive, în această categorie intră și alcoolul cu un conținut mai mare de 70% în volum sau spray-uri paralizante.

3. Cetățenii români sub 17 ani nu au voie să transporte alcool și țigări în bagajul de mână, așa că dacă aceștia călătoresc neînsoțiți de un adult nu trebuie să dețină produse destinate persoanele majore în bagaj pentru că vor fi confiscate. Cetățenii adulți au voie să transporte un cartuș de țigări sau produse pe bază de tutun în bagajul de mână. Nu au voie să aibă sticle de alcool în bagajul de mână, dar acestea pot fi transportate în bagajul de cală sau dacă sunt cumpărate din duty free.

4. Dacă zbori în interiorul Uniunii Europene, ai voie să ai la tine o sumă nu mai mare de 10.000 euro sau echivalentul în monedă națională. Orice sumă mai mare de 10.000 euro trebuie declarată la autoritățile vamale. Același lucru e valabil și pentru cetățenii care aterizează în România din oricare altă destinație internațională. Declarația conform căreia aveți o sumă mai mare de 10.000 euro la dumneavoastră poate fi downloadată și completată în prealabil aici.

5. E recomandat să îți pui produsele de valoare în bagajul de mână, cum ar fi bijuteriile, laptopul, aparatul de fotografiat și așa mai departe. Când ajungi la controlul de securitate, produsele electronice trebuie scoase din bagaj și puse separat în tăvile speciale pentru a fi verificate. Același lucru e valabil și pentru telefonul mobil. Trebuie să scoți tot ce ai în buzunare înainte de a trece de controlul de securitate.

Citește și 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre bagajul de cală, ca să afli ce ai voie și ce nu poți transporta nici măcar în bagajul de cală. Nu îți lăsa bagajul de mână nesupravegheat. După ce ți-ai cumpărat bilete de avion, verifică pe site-ul companiei aeriene care sunt dimensiunile maxime admise pentru bagajul de mână, greutatea și lista cu obiecte interzise ca să nu ai surprize când ajungi la aeroport.

Calătorii frumoase și fără stres!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *