5 mituri despre zborul cu avionul

Zbor cu avionul mituri

Poate că ai emoții atunci când urmează să zbori și după ce ți-ai cumpărat  bilete de avion spre următoarea destinație te gândești la tot felul de situații care ar putea să apară. Dar după ce ai trecut prin aeroporturi și ai zburat de câteva ori, te obișnuiești din ce în ce mai mult cu senzația nefirească de a te afla la 10.000 m înălțime deasupra continentelor și a mărilor. Află dacă miturile pe care le știati despre zborul cu avionul sunt doar mituri sau au vreun gram de adevăr.

1.  Ușa avionului poate fi deschisă în timpul zborului. Adevărat, dar doar pentru Superman.

Ușile avionului nu pot fi deschise de pasageri datorită presurizării, așa că nu trebuie să îți faci grijă pentru scenariile adevărate doar în filme potrivit cărora pasagerii rău-voitori ar putea deschide ușa avionului în timp ce acesta se află la 10.000 m înălțime. 

2. Avioanele sunt pline de bacterii. Adevărat.

E adevărat că în avioane se găsesc microbi și bacterii, anumite investigații făcute pe unele aeronave au demonstrat că scaunele și mesele de plastic sunt locurile cele mai expuse. De aceea e bine să le dezinfectezi sau să te dezinfectezi pe mâini atunci când mănânci. Aerul din avion e filtrat, așa cum se întâmplă în spitale, așa că nu acesta răspândește bolile sau microbii.

3. Turbulențele sunt un motiv de îngrijorare. Fals.

Turbulențele sunt considerate inconveniențe în timpul zborului, și nu motive de îngrijorare. E bine să știi că în timpul zborului, piloții primesc informații în timp real despre starea vremii, atât de la radare speciale, cât și informații adunate de la alte aeronave care au trecut prin zona respectivă. Avioanele rezistă la condiții meteo extreme și vânturi puternice și nu sunt afectate de fulgere. În general, piloții trec prin furtuni, iar dacă acestea sunt prea puternice, cer să schimbe culoarul de zbor, de cele mai multe ori fac acest lucru pentru a păstra confortul pasagerilor, și nu pentru că ar fi o problemă de securitate. Citește mai multe aici.

4. Avioanele „se conduc singure” sau sunt puse pe pilot automat. Fals.

Piloții se folosesc de sisteme de navigație moderne și de programe automate, dar avioanele „nu se conduc sigure.” Piloții conduc și ridică avionul manual până la altitudinea de 10.000 m, moment în care avionul e pus pe pilot automat. Același lucru se întâmplă și la aterizare. E adevărat că multe avioane au programe de „autoland” pentru diferite situații în care aterizarea depinde de parametri stricți (aterizare în condiții de ceață sau navigare a avionului în condiții meteo dificile etc.), dar cei mai mulți piloți preferă să conducă avionul manual, avion care e controlat de pilot și co-pilot pe întreg parcursul zborului, chiar și atunci când  ei aleg programe automate.

5.  Avioanele nu zboară peste Triunghiul Bermudelor. Fals.

De-a lungul timpului, sute de avione și vase de croazieră sau bărci au dispărut în Triunghiul Bermudelor. Probabil ai citit zeci de teorii despre disparițiile misterioase, iar cele mai multe dintre ele se datorează furtunilor puternice și uraganelor din zonă. Avioanele de linie și numeroase ambarcațiuni traversează astăzi Triunghiul Bermudelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *