Interviu cu câştigătoarea concursului #1votpentruRomania: “E mai bine să votezi decât să stai acasă, doar aşa poţi spera la o schimbare în bine”

Diana Ghercă a câștigat un bilet de avion dus-întors în Europa la concursul Paravion #1votpentruRomania

Paravion: Felicitări, Diana, în primul rând pentru că ai ieşit să votezi şi apoi pentru că ne-ai trimis un selfie din faţă secţiei de vot. Aşa ai câştigat premiul concursului #1votpentruRomania, desfăşurat pe pagina de Facebook Paravion.ro, un bilet de avion dus-întors în Europa.

Diana: Vă mulţumesc foarte mult! Am fost suprinsă să văd că dreptul de a vota e răsplătit de Paravion.ro.

Paravion: Cifrele ne arată că o bună parte din tineri, din nouă generaţie Millenials, nu au ieşit la vot. Pe tine ce te-a determinat să votezi?

Diana: Mereu am crezut şi am susţinut că e mai bine să votezi decât să stai acasă, doar aşa poţi speră la o schimbare. Nu m-am gândit la posibilitatea de a nu vota, deci nu am fost determinată de ceva anume, am considerat acest demers ca fiind un drept al meu pe care l-am îndeplinit cu plăcere.

Paravion: A fost primul tău vot sau ai mai votat?

Diana: Nu, nu a fost primul meu vot, am mai votat la alegerile locale din 2012, dar şi la alegerile prezidenţiale din 2014.

Paravion: Ai mers cu familia, cu vecinii, cu prietenii sau te-ai încumetat să mergi singură?

Diana: Am încercat să-mi conving prieteni şi familia să voteze, însă la momentul la care am mers la

secţia de votare am fost singură. :) 

Paravion: În cercurile tale de prieteni care e impresia generală în legătură cu acest subiect? Pro vot sau indiferenţă?

Diana: Majoritate prietenilor mei sunt pro vot, cu toate acestea nu toţi au fost la vot în ziua de 11 decembrie. Din păcate mulţi membri ai familiei mele, în special cei de vârsta a două şi a treia, nu mai cred în puterea votului şi nu s-au arătat încântaţi să se deplaseze până la secţia de votare, în ciuda insistenţelor mele.

Paravion: Şi cum a fost la vot? Ţi s-a părut mai simplu ca altă dată (dacă e cazul)? Era aglomerat? Ce fel de oameni ai observat că veniseră la vot?

Diana: Mi s-a părut la fel de simplu, însă a fost nevoie de ceva răbdare în plus deoarece membrii secţiei de votare erau puţin depăşiţi de situaţie. La acel moment erau în jur de 5 oameni care aşteptau la intrarea în secţia de votare, se terminaseră buletinele de vot de pe masă, iar până s-au adus altele deja s-a creat agitaţie printre persoanele din încăpere şi de afară.

Am observat că în jurul meu nu erau tineri, ci mai degrabă predomina numărul persoanelor de vârsta a doua. De asemenea, nici printre membrii secţiei de votare nu se regăseau tineri implicaţi.

Paravion: Sunt multe discuţii în mass-media şi chiar şi în social media pe tema absenteismului la vot, destul de ridicat în rândul tinerilor. Una din declaraţii sună cam aşa: "Am ales să nu merg, să petrec seară cu prietenii"… De ce crezi tu, o tânăra, una dintre ei, că aceştia sunt dezinteresaţi când vine vorba despre a-şi exprimă dreptul democratic de a vota?

Diana: Cred că nu există o cultură în ţara noastră legată de dreptul la vot, mulţi tineri sunt dezinteresaţi de tot ce înseamnă sistem politic, dar mai ales majoritatea cred că votul fiecăruia nu schimbă nimic.

Paravion: Ce crezi tu că ar putea să facă autorităţile pentru a-i stimula pe tineri să voteze, să-şi recâştige încrederea în acest act pentru care predecesorii noştri s-au luptat?

Diana: Nu cred că autorităţile ar trebui neapărat să îi îndemne pe tineri să meargă la vot, ci aceştia ar trebui să îşi exercite acest drept de bunăvoie, să se gândească la viitorul lor şi al copiiilor lor, doar prin vot putând schimbă ceva.

Poate dacă ar există mai multe informaţii din timpul şcolii referitoare la ceea ce implică dreptul la vot, oamenii ar avea o altă viziune. Din câte îmi amintesc, doar în şcoală generală, în clasa a VIII-a, la disciplină Educaţie Civică am luat contact cu acest subiect, însă nu îndeajuns încât să mă facă să îmi doresc să votez, ori să cred că votul meu poate schimbă ceva.

Autorităţile ar putea doar să le faciliteze tinerilor accesul la vot, cum de astfel s-a şi întâmplat, prin asigurarea transportului gratuit către localitatea de domiciliu. Consider, însă, că dacă tinerilor le era permis să voteze şi în localitatea în care se aflau la 11 decembrie absenteismul din rândul acestora ar fi fost mult mai mic. De asemenea, consider că autorităţile ar trebui să implice mai mulţi tineri că membri în secţiile de votare, fiind un mod care le-ar putea trezi interesul pentru a se prezenţa la vot.

Paravion: Îţi mulţumim pentru timpul acordat şi îţi dorim, când îți vei revendica premiul, o călătorie cât mai frumoasă şi încărcată de surprize plăcute! :)

Diana: Şi eu vă mulţumesc foarte mult şi salut iniţiativa voastră de a răsplăti prezenţa la vot a unei persoane, dar și mai mult mă bucur că sunt chiar eu câştigătoarea concursului #1votpentruRomania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *