Bruges, destinația ideală pentru îndrăgostiții de… dulciuri

dulciuri pe care sa le incerci intr-un city break la Bruges

Având în bagajul de mână o carte cu titlul “Cum ucide zahărul?”, aleasă special pentru vacanța în Bruges, simțeam că port la mine un talisman care mă va proteja de toate tentațiile dulci din orașul renumit pentru ciocolată. Mă documentasem bine înainte de a pleca la drum și știam că locuitorii micului oraș belgian nu sunt maeștri, ci artiști când vine vorba despre ciocolată și alte dulciuri (în Bruges sunt unele dintre cele mai renumite ciocolaterii din lume). Însă ceea ce m-a așteptat la destinație a depășit orice imaginație.

Bruges, orasul ciocolatei
Bruges, orasul ciocolatei
Știu că e deja un clișeu, dar e cât se poate de adevărat: clădirile din Bruges arată ca și cum ar fi făcute din turtă dulce. Cafeniul în care sunt îmbrăcate zidurile te trimite cu gândul la culoarea boabelor de cacao, iar marginile dantelate ale ferestrelor par făcute din cremă de vanilie. Așa că asocierea cu turta dulce sau cu o prăjitură în straturi e inevitabilă. Este orașul în care nu ai cum să te mai gândești la siluetă când din vitrinele cofetăriilor îți fac cu ochiul tot felul de figurine din ciocolată.

Pantofi de ciocolata, desert inedit intr-un city break in Bruges

Dacă frumusețea clădirilor și a vitrinelor este o desfătare pentru ochi, pentru papilele gustative nu există sărbătoare mai mare ca atunci când treci pe lângă localurile în care se coc waffles. Nicio vacanță în Bruges nu e completă fără vafe, pe românește. O – sau mai degrabă “le” – poți savura fie pe stradă, în timpul plimbării, fie stând la o terasă (un loc senzațional este Cafe Au Lait). Aș putea scrie pagini întregi despre acest desert belgian. Pusă în situația de a alege “cu ce să fie?”, m-am simțit puțin încurcată. Unele sunt înecate în frișcă, altele acoperite cu ciocolată neagră ori cu lapte, există variante cu fructe din compot, cu afine proaspete, cu căpșune, banane, cu dulceață, cu zahăr pudră, cu zahăr brun și lista poate continua. Ce puteam face? Le-am încercat pe toate…

 

Waffle cu ciocolata, de incercat intr-un city break la Bruges
Waffle cu ciocolata, de incercat intr-un city break la Bruges
 

După atâtea delectări dulci, ca să nu am mustrări de conștiință (și frustrări la îmbrăcat jeanșii ulterior), mi-am luat în serios rolul de turist în Bruges, hotărâtă să ard toate caloriile descoperind orașul, străduță cu străduță. Partea mai puțin plăcută este că, indiferent de perioada în care îl vizitezi, vei constata că planurile tale de călătorie au coincis cu ale altor zeci de mii de turiști, așa că e aglomerat peste tot. Partea bună este că multe străzi sunt pietonale, deci poți să te așezi nestingherit într-un genunchi, în mijlocul intersecției ca să faci poze din unghiul perfect.

Markt, BrugesPlimbarea poate începe din Markt sau piața centrală a orașului. Aici se află și Turnul Belfry; plătind un bilet de 8 euro poți urca cele 366 de trepte care te duc până în vârful turnului, de unde priveliștea asupra orașului este amețitoare (așa am ars o parte din calorii).

Turnul Belfry, priveliste panoramica deasupra Bruges
Turnul Belfry, priveliste panoramica deasupra Bruges

Markt, Bruges

Un alt reper important este Biserica Maicii Domnului, o clădire de peste 120 de metri înălțime, care adăpostește statuia Sfânta Fecioară cu Pruncul, realizată de Michelangelo. E singura lucrare a artistului renascentist care nu se află pe teritoriul Italiei și una dintre cele mai importante opere de artă furate de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru un plus de romantism recomand o plimbare în jurul lacului Minnewater, care înseamnă Lacul Iubirii, sau în zona Begijnhof, unde pot fi admirate zeci de lebede albe ca frișca de pe vafe.

Obosit după atâta alergătură, orice turist se uită cu jind la trăsurile trase de cai, care întregesc atmosfera de basm a orașului. Costă în jur de 40-50 de euro o plimbare, dar cu siguranță merită. În trapul cailor, vei avea impresia că ai descoperit o mașină a timpului care te-a teleportat într-un alt veac.

Varianta mai ieftină (aproximativ 10 euro biletul) și la fel de plăcută este cea a excursiei pe apă, în una din bărcile care alunecă pe canalele ce străbat orașul. De la aceste canale orașului i se mai spune Veneția Nordului. Și, de ce nu?, în timp ce admiri clădirile istorice, poți ronțăi o ciocolată în formă de pantof, tirbușon ori cheie franceză pe care ai cumpărat-o înainte de a pune piciorul în barcă.

Plimbare cu barca intr-o minivacanta in Bruges
Plimbare cu barca intr-o minivacanta in Bruges
De prisos să adaug că volumul “Cum ucide zahărul” a zăcut toată vacanța pe noptiera din hotel. 

Sursă text și foto: Raluca Lupuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *