Farmecul discret al Berlinului

Poarta Brandenburg, Berlin

E departe de a avea misterul Londrei ori romantismul Parisului. Nu seamănă nici cu cocheta Praga și nici nu are o istorie milenară ca Roma. Dar este un oraș cu multe alte virtuți. Vorbim despre Berlin, mult-încercata capitală a Germaniei, astăzi un oraș plin de turiști dornici să-i descopere frumusețea discretă.

Berlin e o destinație pentru toată lumea. Cei pasionați de istorie ar trebui să înceapă turul cu Poarta Brandenburgh și clădirea Reichstagului, zonă considerată kilometrul zero al orașului. 

City Break Berlin
City Break la Berlin – vacanta pe care nu o vei uita. Sursa foto: Shutterstock 

Turiștii aflați în căutarea a ceea ce a mai rămas din Zidul Berlinului vor fi dezamăgiți să constate că nu mai e mare lucru de văzut. Nu are nimic spectaculos ca înfățișare, dar e excepțional ca valoare, așa că m-am oprit să fac poze și am încercat să-mi imaginez ce simțeau, în 1987, berlinezii din RDG lipiți de Zid pentru a-l auzi mai bine pe legendarul David Bowie cântând ”Heroes” de cealaltă parte a Cortinei. Emoționant!

Cu siguranță, va fi emoționantă și vizita la Muzeul Evreiesc (Jüdisches Museum Berlin). În clădirea cu o formă ciudată, care simbolizează Steaua lui David frântă, sunt adăpostite documente rare, unele având o vechime de 2.000 de ani.

Dacă porniți de acasă cu gândul de a face shopping, atunci bulevardul Unter den Linden (în traducere liberă „Pe sub tei”), o arteră care se desprinde din Poarta Brandenburgh, este locul potrivit. Strada este înțesată de magazine ale unor branduri celebre de haine și parfumuri.

Cei care vor distracție și mâncare bună sunt așteptați în Potsdamer Platz, unde se găsesc și unele din restaurantele și berăriile de top din Berlin. Dacă nu știați, pentru gurmanzi Berlinul este o adevărată desfătare. Și se zice că nu ai vizitat capitala Germaniei, dacă nu ai mâncat ciolan de porc cu orice garnitură vrei (fasole, varză, cartofi ori piure de mazăre). Iar nemții chiar știu cum să-l facă. 

Nu ai vizitat cu adevarat Berlinul daca nu ai mancat ciolan de porc cu o garnitura - fasole, varza, cartofi ori piure de mazare
Nu ai vizitat cu adevarat Berlinul daca nu ai mancat ciolan de porc cu o garnitura – fasole, varza, cartofi ori piure de mazare. Sursa foto: Raluca Lupuca

Adăugați și un Apfel Strudel, servit cu un delicios sos de vanilie, și nu mai aveți nevoie de nimic altceva pentru a fi fericit. Masa pentru o persoană: 22 de euro. Dacă alegeți și una din mărcile de bere din stufosul meniu, prețul va sări de 30 de euro, cu tot cu bacșiș.

Dacă vreți pur și simplu să vă relaxați, puteți închiria o bicicletă cu care să cutreierați străzile sau, și mai bine, aleile parcului Tiergarten. Este mai degrabă o pădure decât un parc în sensul clasic al cuvântului. La ieșirea din parc aflată în capătul opus Reichstagului se află una dintre cele mai vizitate grădini zoologice din Europa. Rezervați-vă câteva ore bune pentru a face cunoștință cu vedetele locului: un pui de urs polar absolut adorabil, urangutani, zebre ori panterele care patrulează neliniștite în spațiul lor. La fiecare căsuță este afișat și programul de hrănire a animalelor, așa că le puteți spiona pe gorile când își fură bucăți de sfeclă și salată una alteia ori pe girafe, care își întind gâturile și mai mult după frunze.

Un bilet de intrare care include vizita la ZOO și la Acvariu: 20 de euro. 

Însă, dincolo de obiectivele turistice și de activitățile pe care le poți face în Berlin, ceea ce vei constata ca turist în acest oraș este proverbiala ordine nemțească. Totul e bine pus la punct, de la autobuzul care vine în stație la ora programată până la coșurile de gunoi care se găsesc la fiecare pas. Berlin este un oraș în care te simți bine și în vacanță asta este tot ce ai nevoie!

Sursă text: Raluca Lupuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *