Kalimera! Idei pentru un city break la Atena

Centrul istoric Plaka din Atena, Grecia

Atunci când vorbim despre Grecia ne gândim, de cele mai multe ori, la faimoasele insule. Cu toate că insulele grecești sunt o adevărată oază de liniște și impresionează prin frumusețe și ape de un albastru cristalin, nici capitala sa, Atena, nu se lasă mai prejos.

Îți pot spune din proprie experiență că Atena este unul din cele mai frumoase orașe europene pe care le-am vizitat. Este o metropolă modernă, populară, cu obiective turistice numeroase și o istorie bogată.

Acropole, Atena

Înainte să-ți povestesc ce poți vizita într-un city break la Atena, trebuie să-ți împărtășesc câteva din motivele pentru care orașul este o destinație pe care trebuie să o vizitezi musai:

  1. Atena este cunoscută drept locul de origine al Jocurilor Olimpice – cele antice, dar și cele moderne în 1896 și apoi în 2004.
  2. Orașul este unul dintre cele mai vechi din lume, iar istoria una dintre cele mai frumoase –  plină de legende și mituri, fiind cea mai importantă așezare din Grecia Antică.
  3. E leagăn al civilizației Zeilor nemuritori: Zeus, Poseidon, Artemis, Athena, Afrodita etc. Nu poți să nu-ți dorești să vizitezi Orașul Zeilor. ♥

Plimbarea la Atena o poți începe cu cartierele cele mai populare: Syntagma, Plaka, Monastiraki și Acropole.

Plaka este un centru istoric cu o arhitectură unică, clădiri vechi și spectaculoase, magazine de suveniruri și taverne. Se află situat între piețele Syntagma și Monastiraki.

Plaka, Atena

Acropole este cel mai important obiectiv turistic din oraș. Acesta aparține patrimoniului cultural mondial UNESCO încă din anul 1987 și este cunoscut ca un loc sacru pentru Atena. Arhitectura, pietrele decorative, templele, peisajul încântător fac din acest loc unul magic. Printre cele mai faimose edificii de pe Acropole regăsești: Eerhteion, Propylaea, Sanctuarul lui Zeus Polieos, Odeonul lui Pericle și Partenonul, ultimul fiind cel mai popular dintre toate, fiind cunoscut ca templul dedicat Zeiței Athena. De asemenea, dacă tot ești la Acropole, nu uita să admiri și Teatrul lui Dionysios, primul teatru din piatră.

Partenonul, Acropole, AtenaPS: Priveliștea pe care Acropole o oferă asupra orașului îți va tăia răsuflarea. ♥Privelistea de la AcropoleMonastiraki este una dintre cele mai aglomerate zone comerciale din Atena și una din cele mai populare pentru turiști, cu străduțe înguste și numeroase boutique-uri de suveniruri, îmbrăcăminte sau bijuterii.

Piața Syntagma reprezintă partea centrală și modernă a orașului. Cea mai importantă atracție din cartier este clădirea superbă a Parlamentului care înainte servea ca reședință Regelui Otto. Este clar că nu trebuie să ratezi schimbul de gardă din fața Palatului Parlamentului. Are loc din oră în oră și nu durează mai mult de 10 minute. În spatele clădirii, se află Grădinile Naționale, un loc cu foarte multă verdeață, perfect pentru o plimbare în doi.Palatul Parlamentului, Atena, GreciaPentru cei pasionați de shopping, Syntagma este zona perfectă. Este înconjurată de magazine, restaurante, fast food-uri, cafenele și foarte mulți turiști.

Deși găsești la fiecare pas autobuze, metrou sau taxi, nu este necesar să folosești mijloacele de transport în comun pentru că distanțele nu sunt deloc mari, cartierele pe care trebuie să le vizitezi sunt concentrate în centrul orașului. În plus, este foarte plăcut să descoperi Atena la pas. Nici nu îți vei da seama când a trecut timpul!

O altă zonă pe care trebuie să o vizitezi este zona de elită a Atenei – Kiffisia. Este unul dintre cele mai bogate cartiere ale orașului, unde vei întâlni clădiri de lux, restaurante pretențioase, magazine de brand (Valentino, Prada, Chanel), vile și foarte multe parcuri.

Partea și mai plăcută în Atena este că nu trebuie să alegi o insulă pentru a face plajă. Sunt destule plaje în oraș, la care poți ajunge foarte ușor cu autobuzul sau tramvaiul.

Dacă îți dorești totuși să vizitezi o insulă, trebuie să știi că poți face nenumărate excursii din Portul Pireu – cel mai mare port al Greciei. Poți alege numeroase excursii cu ferryboatul, printre care:

  1. Insula Poros – cu străduțe înguste, unde peisajul spectaculos și arborii de un verde deosebit te vor face să te îndrăgostești iremediabil.

Insula Poros

        2. Insula Aegina, cunoscută ca insula Sfântului Nectarie – făcătorul de minuni sau Insula Fisticului – cel mai gustos fistic din Grecia, unde apa este de un verde smarald, atmosfera liniștită și autentic grecească.

Indiferent unde vei alege să mergi, să ai pregătită niște mâncare pentru pescăruși.  Îi vei face tare fericiți în timpul plimbării cu ferryboatul și tu te vei simți fantastic, îți garantez. :)Pe ferryboat spre Insula PorosTips & Tricks:

  • Mergi pe dealul Lykavittos și bucură-te de panorama pe care o oferă asupra orașului;

Dealul Lykavittos

  • Încearcă pastitsio – are ca ingrediente principale paste, carne tocată și sos de bechamel;

Pastitsio, mancare greceasca

  • Mergi la o seară grecească, atmosfera pe care locuitorii greci o fac este cu adevărat spectaculoasă;
  • Dansează sirtaki (denumit și zorba) – este obligatoriu. :)

Călătorie frumoasă! 

Articol redactat de Ioana Bucur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *